VOLTAJ la Chisinau

Tot timpul vă povestim despre cei care fac posibilă existența Voltaj. Nu, nu este vorba despre public, desi acesta este motorul principal al formației.

Este vorba de cei care ne sprijină și ne ajută pentru a apărea în fața voastră, începând cu echipa tehnică de scenă, cei de la sunet și de la lumini, cu cei de la efecte speciale, cu cei care ne filmează, cu echipa de online și nu în ultimul rând cu cei care ne transportă și pe noi și echipamentele.

Așa se face că la Chișinău am deplasat din România o echipă de 18 oameni, un nucleu minim care să facă posibilă megaproducția pe care am prezentat-o acolo! Întrei ei, o tânără de 22 de ani a avut rolul de foto-reporter.

Cum s-au văzut prin obiectivul aparatului foto și prin ochii ei 3 zile din viața noastră puteți vedea și voi mai jos.

DSC_0322o

Concert Chisinau

“VOLTAJ si prietenii din Moldova”

Raluca Antuca

Nu mi-a plăcut niciodată întrebarea  „Tu ce gen de muzică asculți?” și asta pentru că nu mă puteam limita la un singur gen muzical sau o singură formație. Îmi plac ritmurile alerte,dar și sunetele liniștitoare de pian. Iubesc să sar în sus pe o melodie, dar și să mă balansez încet cu capul pe umărul partenerului de dans.

Mi-am dat seama, însă, că există un element cheie care mă face pe mine să îndrăgesc unele melodii mai mult decât altele. Este vorba de cuvinte. Cuvintele care formează un tot din nimic. Felul în care ele se împletesc și rezonează cu mine face diferența.

De când mă știu, versurile în limba română au avut cea mai mare însemnătate pentru mine. Iar printre formațiile care reușeau să mă facă să fredonez melodiile în duș, și nu numai, se află Voltaj. Să nu-mi spuneți mie că nu ați cântat cel puțin o dată „Ca la 20 de ani, fără griji și fără bani.”!

Și acesta este doar unul dintre refrenele care au făcut furori la concertul din Chișinău, care a avut loc pe 4 iunie. Eu știam că sunt norocoasă, dar faptul că am reușit să fiu alături de trupă pe tot parcursul deplasării în capitala Republicii Moldova a fost o experiență pe care nu mi-o imaginam posibilă cu câțiva ani în urmă!

Povestea care poartă denumirea “Voltaj și prietenii din Moldova” a început pe 2 iunie dis-de-dimineață, atunci când am pornit la drum. De la București am plecat alături de o parte din echipă, iar la Focșani ne-am întâlnit cu trupa, care avusese un concert în ziua precedentă. Ploaia ne-a fost alături pe măsură ce am parcurs cei aproape 500 de km până la Chișinău. Surprinzător sau nu, soarele și-a făcut apariția chiar în ziua concertului, aducând multă bună dispoziție tuturor.

Prima zi s-a încheiat cu o masă copioasă, unde a făcut furori soleanca, o ciorbă rusească preparată din mezeluri.

3 iunie

A doua zi îmi sună ceasul la 07:15. În jumătate de oră trebuie să cobor la recepție pentru a pleca împreună cu băieții la matinalul „Prima Oră” al televiziunii locale Prime Tv. Suntem informați că este zi de doliu național din cauza elicopterului SMURD prăbușit în Moldova, fapt pentru care băieții se gândesc la un moment special în cadrul concertului pentru comemorarea celor care și-au pierdut viața în accident.

DSC_0019

La ora 8:30, Călin și restul trupei pășesc în studio și povestesc în direct despre concert și surprizele pe care le pregătesc în viitor. Atmosfera este una plăcută, semn că moldovenii au primit trupa cu mult entuziasm și bucurie.

DSC_0042

DSC_0038

DSC_0053

După micul-dejun, este pregătită o conferință de presă, la care participă și Anna-Katharina Scheidereiter, CSR Manager la Kaufland. Astfel jurnaliștii invitați au putut afla informații cu privire la concertul de a doua zi, dar și despre expansiunea magazinelor Kaufland în Republica Moldova. Pentru Chișinău, Kaufland are în plan deschiderea a șase magazine.

DSC_0056

DSC_0064

DSC_0084

Următoarea vizită a fost la Kiss FM, unde am fost întâmpinați cu un accent moldovenesc „Bini ați vinit!” Momentele în care Călin a povestit despre invitați și concert au fost filmate într-un “live” postat pe pagina lor de Facebook. Ba chiar aceasta deplasare a surprins mai multe momente atipice în live-uri ale căror scop a fost să împărtășească cu fanii de pretutindeni atmosfera de dinainte și din timpul concertului.

DSC_0019 (2)

DSC_0015 (2)

DSC_0006 (2)

După ce am părăsit sediul Kiss FM, ne-am îndreptat spre locul unde au avut loc repetițiile. Într-o sală numită sugestiv “Orchestra Fraților Advahov”, trupa Voltaj și-a primit invitații să cânte câteva dintre cele mai cunoscute melodii ale lor. Primii artiști sosiți au fost Guz și Kapushon, doi rapperi moldoveni care au făcut furori cu melodia “O șosea din Europa”. Refrenul cântat de cele trei voci puternice ne-a făcut pe cei din sală să dăm din cap și să zâmbim.

DSC_0025 (2)

DSC_0041 (2)

DSC_0155

DSC_0092 (2)

DSC_0148

DSC_0185

DSC_0187

DSC_0053 (2)

Repetițiile au durat exact cât a fost nevoie pentru ca invitații, Nelly Ciobanu, Nicoleta Nucă, și membrii trupei să fie mulțumiți. M-a uimit legătura care există între cei din formația Voltaj și echipa tehnică, semn că doar prin comunicare se asigură reușita unui concert.

DSC_0140

DSC_0048 (2)

DSC_0315

DSC_0260

DSC_0246

DSC_0241
DSC_0060 (2)

După ce s-au încheiat repetițiile, am fost invitați la restaurantul “La Plăcinte”, unde ne așteptau tot felul de bunătăți drept răsplată pentru o zi plină.

4 iunie

Ziua concertului a început cu un mesaj pe Whatsapp care spunea că la ora 11:45 se pleacă spre scenă pentru probele de sunet. Așa cum v-am spus, ne aștepta o zi cu mult soare, care a dat energie pozitivă atât trupei, cât și echipei de tehnici care puneau la punct ultimele detalii.

DSC_0418

 

DSC_0411

DSC_0407

 

DSC_0371

DSC_0361

Rând pe rând, invitații i s-au alăturat lui Călin pe scenă, pentru a repeta piesele și a se asigura că monitorizarea este în regulă. Foi cu ordinea melodiilor au fost puse la vedere, fiecare invitat știa pe unde trebuie să intre pe scenă și toate microfoanele erau pregătite.

DSC_0138

DSC_0098

DSC_0092

DSC_0063

DSC_0033

DSC_0027

DSC_0018

 

DSC_0331

 

După probele de sunet, restaurantul “Andy’s Pizza” a pregătit o sesiune de autografe, timp în care fanii au putut să vorbească cu trupa și să primească autograf. Ultima repetiție a fost cu Pavel Stratan chiar în camera de hotel, ocazie filmată și postată în timp real pe pagina deFacebook Voltaj.

DSC_0247

DSC_0245

DSC_0018

 

DSC_0003

DSC_0360

DSC_0346

DSC_0344

DSC_0337

 

Când am ajuns alături de trupă la locul concertului, deja se strânseseră câteva grupuri de oameni în fața scenei, iar atunci când, rând pe rând, membrii Voltaj au intrat pe scenă, se vedea o mare de oameni care așteptau cu nerăbdare începerea concertului. Ca de fiecare dată, Călin a fost ultimul care a intrat pe scenă, fiind un moment simbolic, pentru că imediat au început strigătele de bucurie, alături de sunetele de chitară care anunțau prima melodie „De mâine”.

DSC_0075

DSC_0435

DSC_0284

DSC_0149

DSC_0414

DSC_0479

Va spun sincer că lucrurile se petreceau atât de rapid și încercam pe cât posibil să fiu atentă la ce face toată lumea. Fiecare omuleț care purta tricoul marcat cu STAFF pe spate alerga de colo-colo, pentru a se asigura că nu vor fi probleme. Fiecare membru din trupă se exterioriza într-o manieră diferită și mi-am dat seama că nu este vorba de „a avea emoții”, ci mai degrabă de a fi emoționat pentru ce urmează să se întâmple. Emoția din spatele poveștii „Voltaj și prietenii din Moldova” au simțit-o toți din echipă, nu doar cei care au fost pe scenă, căci bucuria este și ea o emoție, nu?

DSC_0062

DSC_0049

 

DSC_0042

DSC_0043

DSC_0057

DSC_0065

Să urmărești întreg parcursul unui spectacol, momentele de dinainte, dar și de după, îți schimbă percepția cu privire la oamenii pe care îi cunoști din postere și videoclipuri de pe Youtube. Este vorba de oameni care se dăruiesc muzicii, sunt perfecționiști, știu să respecte un program și pentru care fanii sunt prioritari. Este vorba de mai mult decât a cânta o melodie, ci de a simți fiecare vers și a transmite mesajul mai departe.

DSC_0452

DSC_0446

DSC_0375

DSC_0366

DSC_0328

DSC_0311

DSC_0297

Steagurile României și Moldovei fluturau încă de la primele note și treptat, treptat s-au strâns peste 10.000 de oameni pe Strada Pietonală din Chișinău. Unul dintre momentele emoționante ale concertului a fost acela de reculegere pentru victimele accidentului care avusese loc cu două zile înainte.

DSC_0162

DSC_0102

„Nu mi-a venit să cred cum atâția oameni au tăcut în același timp. Chiar a fost un moment emoționant.” a mărturisit Călin după ce s-a terminat concertul. După clipele de tăcere în care au fost stinse luminile, oamenii au aprins telefoanele, iar imaginea de ansamblu era magică de-a dreptul! Mii de luminițe se mișcau ușor pe măsură ce Călin cânta primele versurile ale melodiei „De la capăt”: „Cântec de-ar fi viața mea/ Vesel, trist, tot l-aș cânta”…

DSC_0345

Se spune că îți dai seama din repetiții cum va fi concertul și poate de aceea se fac cu multă seriozitate. Însă atunci când apar probleme de ordin tehnic, orele de repetiții nu pot salva situația, ci trupa în sine. Deși a avut loc o pană scurtă de curent și instrumentele nu mai puteau fi folosite, solistul trupei, Călin Goia, a dat dovadă de mult profesionalism, reușind să mențină atmosfera. Nu a existat panică de niciun fel și sunt sigură că unii oameni nu au observat problema tehnică, distracția fiind în toi.

DSC_0505

DSC_0502

DSC_0499

DSC_0497

 

DSC_0031

DSC_0239

La final, cuvintele de mulțumire plutesc în aer. Mulțumiri oamenilor care s-au strâns într-un număr mare pe strada pietonală Eugen Doga, mulțumiri muzicii pentru că ne-a adus laolaltă și mulțumiri trupei pentru spectacolul minunat. Iar eu mulțumesc pentru ocazia de a vedea până în cel mai mic detaliu ce presupune un concert al uneia dintre cele mai apreciate trupe românești, iubită de oameni de toate vârstele.